Fødsel Hjemmefødsel Vigtige valg

Home sweet home (birth)

9. marts 2016

Seattle-Birth-Photography_20110408_7987

Der var engang hvor jeg på ingen måde havde troet at jeg skulle tage stilling til hvor jeg skulle føde henne, for selvfølgelig skulle det foregå på et hospital – hvor ellers? Jeg må indrømme at jeg var en af dem, som helt automatisk tænkte at kvinder som valgte alle andre måder at føde på, var typerne som også rendte barfodet året rundt, og valgte dette mere af princip og for at lave et statement, end noget andet. Jeg blev hurtigt klogere.

Da jeg var omkring 3 måneder inde i min graviditet, begyndte Uli og jeg at tale lidt løst om fødsel og hvordan det skulle foregå. Uli nævnte at han havde hørt at der skulle være fordele ved at føde i vand, og det fik os til at begynde at undersøge hvilke muligheder vi havde. Inden længe begyndte vi at interessere os for at føde på en privat klinik i stedet for et hospital, da vi gerne ville sikre os at den jordemoder som vi blev tildelt på den store dag, kun havde os at tage sig af. I vores søgen faldt vi over et sted på Østerbro, og fik sat et møde i kalenderen.

Vi tog begge derhen med åbent sind, og vores kommende barns sikkerhed for øje. Vi kom ind i en fin stor lejlighed, og blev mødt af to søde jordemødre, samt et andet par som også var interesseret i et privat jordemoderforløb. I løbet af den næste times tid, fik vi en masse information og blev stillet et spørgsmål, som viste sig at have stor indflydelse på vores kommende valg: “Hvorfor vil I ikke føde hjemme, i stedet for her på klinikken?” Vores svar var tydeligt – vi ville gerne have at sikkerheden var i top. Det var der selvfølgelig fuld forståelse for, men samtidig fik vi af vide at sikkerheden er i højsæde når man føder hjemme, så længe man som kvinde er sund og rask og forventer en ukompliceret graviditet. Som de kritiske mennesker vi er,  var det ikke nok for os at få det af vide.  Sekundet vi kom hjem tændte vi vores computere og gik i gang med at lede efter tal som understøttede det vi lige var blevet fortalt. Til vores store overraskelse nåede vi frem til følgende:

 • Typisk 20-60% færre indgreb –  for eksempel vestimulation, elektronisk overvågning, klip i mellemkødet, operativ forløsning og kejsersnit
 • 10-30% færre alvorlige maternelle komplikationer – større blødninger og alvorlige bristninger
 • For førstegangsfødende som føder hjemme, er risikoen for kejsersnit halveret – for andengangsfødende er det endnu lavere (Kilde: Research Digest: Birthplace in England – new Evidence)
 • I Holland føder 30% hjemme, i Danmark er tallet 1,4%

Ud over de kolde tal, giver det mig også en helt anden tryghed at skulle føde i mit eget hjem hvor jeg kan bevæge mig frit omkring og slappe helt af. Jeg læste på et tidspunkt en meget god sammenligning:

Et frit flow af hormoner er grundlaget for de gode, effektive veer der åbner din livmodermund og hjælper dit barn til verden. Sammenligningen mellem fødende kvinder og køer er hørt før – men den er er et godt billede på hvad forstyrrelser under fødslen kan betyde. Hvis man flytter en fødende ko, stopper dens veer. På samme vis påvirkes en kvindes veer nemt af forstyrrelser. Det sker fordi forstyrrelser under fødslen, har indvirkning på de hormoner der suser i din blodbane og kroppens muskler – i livmoder musklen.

Med ovenstående i mente, traf vi vores beslutning om at det bedste for os ville være at føde hjemme. Vi ringede til fødeklinikken på Østerbro, og takkede ja tak til et forløb med dem. En beslutning som vi i dag, 3½ måned senere, er utrolig tilfredse med.

Jeg er bevidst om at det ikke er sikkert at det ender med en hjemmefødsel, og at der stadig kan nå at opstå komplikationer, men det må jeg takle hvis det opstår. Det forløb vi indtil videre har haft hos Fødeklinik Maia, har lært mig ubeskrivelig meget, og jeg føler mig mere tryg end jeg nogensinde ville have gjort hvis vi havde valgt et normalt graviditets- og fødselsforløb. Jeg glæder mig ligefrem til selve fødslen, og det er på alle måder et stort skridt for mig. Selv Uli som er den fødte skeptiker, er overbevist om at det er det rigtige for os, og nyder at kunne være så stor en del af hele processen som han er.

For at opsummere, har jeg opstillet et par lister som jeg godt selv kunne have brugt i min søgen:

Fordele ved at vælge en privat jordemoder

 • Man kender den jordemoder som kommer til at være med til fødslen
 • Fordi jordemoderen har haft et tæt samarbejde med dig, kan hun bedre aflæse dig og din krops signaler til fødslen
 • Flere og længere konsultationer
 • Faderen er meget mere involveret
 • Man kan snakke om de emner som optager en
 • Stor medbestemmelse over forløbet
 • Man lærer at tage ansvar for egen graviditet og fødsel

Fordele ved en hjemmefødsel

 • Trygheden ved at være i sit eget hjem
 • Man kan spise og drikke hvad man har lyst til, når man har lyst til det
 • Man skal ikke bekymre sig om at tage på hospitalet – jordemoderen kommer til en
 • Man styrer selv  fødslen (i det omfang man ønsker)
 • Man bestemmer selv hvor mange besøgende man ønsker, og hvornår de skal være der
 • Efter barnet er født, er man allerede hjemme – barnet skal derfor ikke til at flyttes
 • Amningen går lettere i gang
 • Faderen er mere på banen, og føler sig ikke helt så malplaceret som på hospitalet
 • Færre komplikationer (se ovenstående statistikker)
 • Kun mulighed for naturlig smertelindring. Dette gør, at man automatisk er mere i kontakt med sin krop imens man føder

Når alt ovenstående er sagt, er det vigtigt for mig at understrege at en hjemmefødsel ikke er det rette for alle. Hvis man føler sig mere tryg og afslappet på et hospital, vil det helt sikkert give bedst mening at føde der. Jeg synes blot at det er vigtigt at undersøge alle muligheder, og vide at man rent faktisk har et valg, og ikke bygger dette på “sådan gør alle andre, og derfor må det være bedst”. Det smukke ved verden er netop at vi alle er forskellige, og kan træffe vores valg ud fra hvad vi anser for at passe bedst til lige præcis os.

Signature
Følg rejsen og få af vide når der er nye indlæg, her eller på Facebook 

Relaterede Indlæg

1 Kommentar

 • Svar Home sweet home (birth) - the aftermath | dearlittlewelt 5. november 2016 at 13:30

  […] en del efterhånden har vist interesse for vores hjemmefødsel  (læs om beslutningsprocessen her), vil jeg dele vores oplevelse med jer. (Se nederst i indlægget for […]

 • Skriv kommentar