Fødsel Vigtige valg

Den personlige fødsel

21. maj 2016

20160521_063303689_iOS

 

Fødslen af ens børn, kan meget nemt blive en af de største og vigtigste oplevelser i ens liv. I en sådan situation synes jeg at det er vigtigt at kunne tage kontrollen, og tage stilling til hvordan man ønsker at det skal foregå, samt hvilke muligheder man har. Det vil i sidste ende give en selv, sin partner samt det kommende barn en bedre og mere tryg oplevelse og start på livet.

Da jeg først blev gravid, var jeg på ingen måde bevidst om alle de muligheder og valg vi havde. Jeg var, som så mange andre, utrolig autoritetstro og var groft sagt overbevist om at hvis personen som fortale mig hvad jeg skulle gøre blot bar en hvid kittel, så skulle jeg adlyde – de vidste jo trods alt bedst. Gennem vores forløb med de skønne jordemødre fra Fødeklinik Maia har både jeg og min kæreste lært at det langt fra er tilfældet. Det handler ikke om at gå imod sundhedspersonalet, men om at stille spørgsmål og undersøge tingene selv, og derfra træffe kvalificerede beslutninger. I den forbindelse har vi formuleret et brev til vores jordemødre, så de ved præcis hvordan vi ønsker at vores hjemmefødsel skal forløbe (hvis der er nogen som ønsker at læse dette, så skriv endelig til mig). Vi har også skrevet et brev til fødselspersonalet på hospitalet som vi tager med og giver dem, hvis vi skulle ende der. Det kommer b.la. til at betyde at bliver vi stand til at stå stærkere vedr. vores ønsker, samt nyde tiden uden konstant at skulle tage stilling til et hav af spørgsmål, imens vi i forvejen er i en sårbar situation. Dette brev vil jer gerne dele med jer, da det muligvis kan give inspiration til hvad der kan tages stilling til, samt hvor meget man egentlig selv har at sige i forbindelse med en fødsel – og i mange andre henseender også for den sags skyld. Det kan nemt blive en jungle af af valg og tilvalg, og jeg håber at brevet her kan være med til at gøre det en smule mere overskueligt. Under nogen af punkterne har jeg indsat et link, så I kan læse mere om emnet, og baggrunden for de valg vi har truffet. Dette er ikke med i brevet til personalet. Jeg er bevidst om at man ikke kan lave en drejebog for en fødsel, men dette gør det en hel del nemmere at have en masse viden på forhånd.

 

Kære fødselspersonale.

Jeg skulle oprindeligt have født hjemme i min stue, da jeg ønskede en så naturlig og rolig fødsel som muligt. Da dette ikke længere kunne lade sig gøre, føder jeg med jer i stedet for og jeg er sikker på at det nok skal blive en fantastisk oplevelse på trods af ændringerne. Jeg har skrevet nogle punkter ned, som jeg gerne ser bliver efterlevet.

 

 • Jeg vil utrolig gerne føde i et fødekar. Hvis det ikke kan lade sig gøre, vil jeg gerne føde enten på alle fire eller hug. Jeg vil IKKE føde liggende (Læs mere her).

 

 • Jeg vil som udgangspunkt ikke guides i presseperioden, men vil muligvis gerne have nogle opmuntrende ord hvis det ser ud som om jeg kunne have brug for det. Disse vil jeg gerne have fra vores egne jordemødre eller Uli.

 

 • Vi ønsker at håndtere så meget af fødslen som muligt, selv (Egne jordemødre, Uli og jeg).

 

 • Jeg ønsker ikke at blive tilbudt smertelindring ud over massage, rebozo og vandet i karet eller bruseren. Hvis jeg skulle ønske anden form for smertelindring, vil jeg selv bede om det (Læs mere her).

 

 • Jeg ønsker at Uli og jeg skal tage imod barnet sammen.

 

 • Når barnet er født, vil jeg gerne have ham tæt ind til mig med det samme, så han føler sig tryg. Hvis det ikke kan lade sig gøre vil jeg gerne have at Uli får ham tæt ind til sig (Læs mere her).

 

 • Vi ønsker ikke at navlestrengen skal klippes eller sættes klemme på, før den er færdig med at pulsere (Læs mere her).

 

 • Jeg ønsker ikke at få en indsprøjtning for at få min livmoder til at trække sig sammen, med mindre med det er nødvendigt.

 

 • Hvis jeg skal syes, ønsker jeg så vidt muligt ingen bedøvelse ud over is.

 

 • Hvis jeg skal have kejsersnit, vil jeg gerne have af vide undervejs hvad der foregår.

 

 • Vi vil gerne have at han skal have K-vitamin – dog oralt og ikke i form af en injektion (Læs mere her).

 

 • Vi vil gerne have foretaget en PKU-test, men ikke samme dag som han bliver født (Læs mere her)

 

 • Vi vil gerne have foretaget hører test, men ikke samme dag som han bliver født.

 

 • Jeg vil gerne have dæmpet belysning i føderummet – hvis muligt gælder dette også ved evt. kejsersnit.

 

 • Vi ønsker ikke at han skal gnubbes med et håndklæde efter fødslen, og ønsker at fosterfedtet bliver siddende på ham.

 

 •  Vi ønsker ikke at han skal vejes og måles før dagen efter fødslen.

 

Når alt dette er sagt, vil vi gerne takke mange gange fordi I er her til at hjælpe med at få vores første barn til verden. Det er vi dybt taknemlige for.

 

Mange hilsner
Uli og Nastásja

 

Jeg vil rigtig gerne høre jeres erfaringer, ønsker og håb vedr. fødsel.

Signature

Følg rejsen og få af vide når der er nye indlæg, her eller på Facebook 

Relaterede Indlæg

1 Kommentar

 • Svar Home sweet home (birth) - the aftermath | dearlittlewelt 5. november 2016 at 13:31

  […] en hård stund, og i baggrunden spiller en nøje udvalgt playlist med blues (læs mit fødselsbrev her). Jeg ligger i karet, og kan mærke hver en lille celle i min krop arbejde. Jeg føler mig som en […]

 • Skriv kommentar