Attatchment parenting Nærvær Tryghed

Den trygge hule

29. januar 2017

Der findes ligeså mange måder at have børn på, som der findes børn. Ens for dem alle er dog at der altid vil være nogen som har en holdning til måden I vælger at gøre det på. Vores lille, forholdsvis nye, familie er ikke en undtagelse. Jeg har samlet nogle af de spørgsmål som hyppigst bliver stillet i forbindelse med den måde vi får hverdagen til at fungere på i vores lille trygge hule. Jeg har derudover spurgt en flok skønne forældre med samme grundsten som vores, hvilke spørgsmål de oftest står over for. Kun gennem åbenhed kan man lære at forstå hinanden.

 

Ammer du STADIG?

20170119_173212000_iOS 1

I Danmark er det ikke normalen at amme sit barn i mere end 6 måneder – faktisk var der i 2015 kun ca. halvdelen af de danske børn som blev fuldammet efter 17 uger  – det er alt for lidt. Tallene er tydelige – 98% af de danske kvinder ønsker at amme, men indser hurtigt at det ikke er så nemt og ligetil som forventet. Efter en brystbetændelse og lav mælkeproduktion er det nemmeste at stoppe med amning, hvis man ikke har fået den rette vejledning. I en verden hvor der er lindring til det meste, er vi ikke forberedt på smerte og ubehag. Det er rigtig ærgerligt, da man med rette vejledning og masser af støtte vil kunne få amningen til at fungere i langt de fleste tilfælde – og der er virkelig ikke noget mere skønt end at ligge med sit barn helt tæt, og vide at man giver det næring, varme, tryghed, kærlighed og ro, præcis som det var tilfældet mens det boede inde i ens livmoder. Kroppen er vidunderlig.

Jeg har tænkt mig at amme så længe jeg kan, og så længe Maximillian ønsker det – og jeg er stolt af det, for det er hårdt arbejde.

Professor i børneernæring Kim Michaelsen anbefaler at man ammer fuldt i 6 måneder, og derefter “jo længere jo bedre”

American Academy of Pediatrics anbefaler at man ammer sit barn i minimum 1 år, og derefter så længe mor og barn kan/har lyst til det.

WHO anbefaler at man ammer sit barn i 2 år, og så længe mor og barn kan/har lyst til det.

Bemærk at der ikke er sat et maksimum for barnets alder – det er fordi brystmælk bliver ved med at indeholde masser af næring specieldesignet til barnet, og det bliver derfor ved med at have en gavnlig effekt.

Nogle af fordelene ved amning tæller b.la.:

 • Brystmælk er lettere at fordøje, og giver derfor mere sjældent diarre, forstoppelse og rød numse
 • Stærkere immunforsvar
 • Stærkere knogler
 • Mindre risiko for vuggedød
 • Det er godt for kloden
 • Barnet reagere bedre på vacciner
 • Færre vægtproblemer – både for barn og mama
 • Forebygger infektioner
 • Mindre risikoen for astma og allergi
 • Beskyttende virkning mod brystkræft hos mama
 • Højere IQ hos barnet
 • Modermælk er gratis og altid lige til at tage frem

Ammehjælp- og vejledning:
Ammenet.dk – Ammenet har også en facebookside hvor man kan stille spørgsmål hver mandag fra klokken 10.00

La Leche League

Er du sikker på at du har nok mælk til at mætte ham?

Not Enough Milk

Det simple svar er at hvis din baby tager på som det skal på modermælk alene, så har man nok mælk. Derudover skal der være 5-6 tissebleer i døgnet, og barnet skal være aktivt og vågen.

Spørgsmål omkring mælkeproduktion, bliver ofte stillet af den lidt ældre generation og det har de deres helt specielle grunde til. Tilbage i starte af det 19. århundrede udviklede en tysk børnelæge et såkaldt “medicinsk børneplejerplejeprogram” som dikterede at man kun skulle amme 10 minutter hver 4. time og ingen natamning. Børneplejeprogrammet slog igennem i Danmark i slutningen af 1940’erne, og resultererede i drastisk fald af ammefrekvensen. I 1970’erne var der kun omkring 30% af de danske børn som blev ammet enten fuldt eller delvist som 3 måneder gamle, og grunden til dette var uden tvivl det førnævnte program. Derudover var det normen at barnet kun var hos moren når det skulle ammes hver 4. time, og i den resterende tid blev det passet af sygeplejersker på hospitalet, så moren kunne hvile og komme til kræfter igen efter fødslen. Det var utrolig problematisk for kvinderne, da det at amme fuldt ud i 6 måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefalede, hang unægteligt sammen med det at være “en god mor”. Børneplejeprogrammet gjorde det utrolig svært for mødrene at opretholde en mælkeproduktion i særlig lang tid, da barnets naturlige rytme ikke blev fulgt. Derfor var der et utal af kvinder som nåede at opleve at deres mælk ikke var nok for barnet, hvilket gør at de muligvis kan have svært ved at tro at tingene er anderledes for mødrene i dag.

I dag ved vi dog at hyppig amning, samt amning om natten og masser af dejlig hud mod hud kontakt, stimulerer en god mælkeproduktion. Så am løs, og vær taknemlig over at vi har den viden vi har i dag.

Hvorfor sover han ikke på sit eget værelse?

Processed with Snapseed.

Processed with Snapseed.

Mens du var gravid var dit barn vant til at høre dit hjerte banke og mærke dine bevægelser. Når barnet bliver født føles verden uendelig stor og skræmmende, og det har derfor brug for så meget tryghed og genkendelighed som muligt. En rigtig god måde at opnå det på, er ved at sove så tæt på barnet som muligt. At sove tæt på sit barn, betyder også at man har en bedre fornemmelse for hvis der er noget galt. Derudover kan man reagere hurtigere på barnets opvågninger, og derved få det (og en selv) hurtigere tilbage i søvnen. Hjemme hos os, hvor vi har en baby som vågner i gennemsnit 7 gange pr. nat, sikre samsovning at jeg får en del mere søvn end hvis jeg skulle stå op hver gang han ville have mad/kram/møs/tryghed. På den her måde kan jeg bare lægge mig helt tæt ind til ham, og give ham det som der er behov for på det givne tidspunkt, og falde stille og roligt i søvn igen – og det samme kan han (som oftest).

Uanset om man sover med sit barn i sengen, i en bed-side crib eller i samme værelse, kaldes det for samsovning. Når man som forældre vælger at samsove med sit barn, bliver man ofte stillet de samme to spørgsmål:

1. Skal han ikke snart ind på sit eget værelse og sove?

Hvornår man vælger ikke at samsove længere, er helt op til en selv og man skal gøre det som passer til ens familie. Barnet tager dog på ingen måde skade af at blive liggende i sengen med forældrene så længe det har behov for det – tværtimod. For nogen børn stopper det behov som 1 årig, og for andre som 5 årig. Vi skal huske på at vi er en social race, og hverken børn eller voksne har lyst til at blive isoleret fra resten af familien. Det er ren instinkt, som ligger utrolig dybt i os.

2. Er det ikke farligt at sove med barnet i sengen?

Faktisk er det mere sikkert for barnet at sove sammen med sine forældre, og undersøgelser viser endda at det giver barnet en mere stabil hjerterytme, mere stabil temperatur og færre pauser i vejrtrækningen. At sove med barnet i egen seng, er endvidere 3 gange mere sikkert, end at barnet sover i en tremmeseng. Som med alt andet, er det selvfølgelig vigtigt at der bliver taget nogle specielle forholdsregler:

 • Sikre jer at barnet ikke kan falde ud af sengen, eller blive klemt mellem sengen og madrassen
 • Sørg for at barnet ikke får det for varmt, og brug evt. et tæppe eller dynebetræk frem for dyne
 • Sørg for at dynen ikke dækker barnets hoved
 • Giv ikke barnet en hovedpude før det er minimum 1 år gammelt
 • Sov ikke sammen med barnet hvis du er påvirket af alkohol eller stoffer
 • Ryg ikke i samme rum som I skal sove
 • Sørg for at begge forældre altid ved hvis barnet ligger i sengen, samt hvor henne

Hvorfor lader I ham ikke bare græde sig selv i søvn?

20170125_081544046_iOS

Søvn og mangel på samme beskæftiger stort set alle børnefamilie en hel del. Det er hårdt at få en lille ny i familien, og især nætterne kan være en udfordring hvis barnet ikke sover så meget. Som ny forældre hører man tit om “godnat og sov godt” metoden, og faktisk er det kun 21% af de danske forældre som mener at den er forkert at bruge, og hele 42% har praktiseret den i en kortere eller længere periode. Udviklingspsykologer mener dog at det kan have alvorlige konsekvenser for barnets udvikling, hvis det udsættes for søvntræning. Grunden til at barnet stopper med at græde ved putning efter ca. en uges konsekvent træning, er at det har lært at der ikke kommer nogen når det græder, og det ikke kan få den nødvendige og vigtige hjælp til at emotionregulere. Det betyder kort sagt at barnet har erfaret at det ikke nytter noget at kalde, da ingen lytter. Det resulterer i et stresset barn både psykisk og fysisk, som kan få utrolig svært ved emotionel selvregulering som voksen, og som kan have problemer med at udtrykke behov og ønsker.

Som en (ret vigtig) sidenote, kan det være godt at huske på at det er helt forventeligt at babyer vågner ofte i løbet af natten.  Dette er bevist at beskytte barnet mod vuggedød, og er derfor en god ting. Babyer vågner også for at få tryghed, stillet sult, fordi det ligger dårligt, eller fordi det har det for varm eller for kold.

Derfor, tag altid dit barn op når det græder og gerne allerede inden. På den måde lære det at det bliver forstået i sine behov, og tør derfor fortsat at give udtryk for dem.

Skal han ikke snart lære at være i barnevogn, i stedet for at hænge på dig?

20170107_094304831_iOS 1

Det er intet galt i at have sit barn i barnevogn, så længe det er tryg ved at være der. Vores lille søn har aldrig brudt sig om at ligge i den, og vi skiftede hurtigt til vikler i stedet for – hvilket gjorde vores hverdag meget nemmere og mere tryg for både ham og os. Der er derfor ingen grund til at lære ham at bruge barnevogn, blot for at tilgodese samfundets idé om hvordan man transporterer en baby.

Giver du ham ikke dårlige vaner ved at bære ham konstant?

20170115_145222000_iOS

Nærhed, varme, kropskontakt – alle er basale behov for en baby, og alle bliver opfyldt i en vikle, og det er ALDRIG en dårlig vane at opfylde en babys behov.

Noget af det aller mest naturlige i verden for en baby, er at være tæt på sin mama – præcis som det var det inde i maven. At bære sit barn i en vikle eller bæresele understøtter barnets behov for tryghed og nærhed som det har brug for ude i den store verden. Studier viser at børn som bliver båret i en vikle i 3 timer eller mere om dagen, græder 43% mindre end børn som bliver båret mindre eller slet ikke. Om aftenen stiger dette tal til 54%.

Slyngebørn lærer mere og bedre, da de tilbringer mere tid i det man kalder “stille årvågenhed” hvilket er det optimale stadie for en baby at tillære sig nye ting. Dette kombineret med trygheden, giver barnet de perfekte forudsætninger for at udforske, være nysgerrig, lytte, nærstudere de voksnes verden og ansigtsudtryk – alt sammen i sit eget tempo og beskyttet af mama eller papa.

Det er vigtigt at huske på at børn som bliver mødt i deres tryghedsbehov som små, bliver mere selvstændige individer end børn som presses ud i selvstændighed.

Når man bærer sit barn, er det vigtigt at det bliver gjort ergonomisk korrekt og sikkert. Få gode tips og tricks til hvordan, her

 

En opsummering af alle ovenstående emner kan gøres utrolig kort; lyt til dit barn, og vid at en baby aldrig kan få for meget kærlighed, tryghed og nærhed – og nyd det.

 

Signature

Følg rejsen og få af vide når der er nye indlæg, her eller på Facebook 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar